Havstulpanvarningar

Havstulpanvarningar

 

SBU behöver fler observatörer av havstulpaner i sommar

Svenska Båtunionen driver tillsammans med Naturskyddsföreningen, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna sajten båtmiljö.se. På denna sida finns en karta som visar när och var havstulpanerna börja sätta sig på öst- och syd- sydvästkusten i landet. Kartan är möjlig tack vare alla frivilliga observatörer runt om i landet. Att veta om när havstulpanen sätter sig fast öppnar upp för alternativa metoder istället för bottenfärg och nu behöver vi fler observatörer!

Havstulpaner är båtägarens värsta fiende. De lever på våra båtbottnar och gör att det går långsammare och att båten drar mer bränsle. Traditionellt har vi båtklubbsmedlemmar använt bottenfärger med biocider för att mota bort dem, men med hjälp av rätt information och enkla metoder kan man slippa bottenmåla och därigenom sluta förgifta bottnarna i våra hamnar och marken vid våra varv.

Knepet för att lyckas är att veta när havstulpanernas larver sätter sig fast. Det gör de oftast bara en eller två gånger per år och vet man när det sker är det lätt att få bort dem genom t.ex tvätt eller att ha båten på land de veckorna de sätter sig.

Hur gör man som båtklubb för att bli observatör?
Man anmäler sitt intresse genom att fylla i ett digitalt dokument som finns länkat här. Efter det kommer man att få ett brev med posten innehållande en platta och information hur man hänger upp och läser av plattan samt hur man rapporterar in resultat.

Vad innebär det att vara en havstulpanobservatör?
Man hänger ut sin platta i vattnet innan midsommar och efter det kontrolleras plattan en gång i veckan under hela säsongen till och med september om det är möjligt. Att läsa av plattan är varken svårt eller tidskrävande. Det underlättar om man använder ett förstoringsglas för att kunna se havstulpanerna när de precis satt sig fast. Om man har en nattvakt i båtklubben är detta en perfekt aktivitet att fördriva tiden med.

När plattan är avläst så loggar man in på nätet med hjälp av uppgifterna man fått i tidigare utskick och fyller i om man fått havstulpaner och hur många havstulpaner som satt sig fast. Informationen samlas på en digital karta som finns på Båtunionens sajt Båtmiljö.se.

Förslagsvis kan avläsningarna vara en del i bryggvakternas arbetsuppgifter. På så sätt får många ta del av information om alternativ till bottenfärg och engagera sig er båtklubbs miljöarbete.

Varför ska man bli havstulpanobservatör?
Genom att engagera sig hjälper man andra båtägare och båtklubbar men också sig själv. Att veta om när havstulpanen sätter sig fast öppnar upp för alternativa metoder istället för bottenfärg. Om man slipper stor påväxt från havstulpaner minskar också jobbet med att få bort dem på hösten.

Anmälan:
Vill er klubb hjälpa till att göra båtlivet miljövänligare genom att bli havstulpanobservatör skickar ni ett mail till peter@batunionen.com så hör vi av oss inom kort.